Industrijski pad gotovo 12 odsto

Bez autora
Sep 19 2011

Tokom prvih sedam meseci ove godine industrija severne Bačke i Potisja zabeležila je pad od čak 11,9 odsto, upoređeno sa istim periodom tokom prošle godine. Podatak je, kako navode u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici, vrlo ilustrativan i pokazuje da kriza i te kako utiče na našu privredu.Najveći pad proizvodnje zabeležen je u oblasti električne opreme, proizvodnji tekstila i proizvoda od gume i plastike. Slabiji rezultati zabeleženi su i u preradi drveta, proizvodnji građevinskog materijala, kao i osnovnih metalnih proizvoda.

Industrijski pad gotovo 12 odstoTokom prvih sedam meseci ove godine industrija severne Bačke i Potisja zabeležila je pad od čak 11,9 odsto, upoređeno sa istim periodom tokom prošle godine.

Podatak je, kako navode u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici, vrlo ilustrativan i pokazuje da kriza i te kako utiče na našu privredu.

Najveći pad proizvodnje zabeležen je u oblasti električne opreme, proizvodnji tekstila i proizvoda od gume i plastike.

Slabiji rezultati zabeleženi su i u preradi drveta, proizvodnji građevinskog materijala, kao i osnovnih metalnih proizvoda. Nešto bolje rezultate pokazala je proizvodnja pića i duvana kao i oblast eksploatacije sirove nafte i gasa, i proizvodnja hemikalija i farmaceutskih proizvoda, gde je zabeležen izvestan rast. Zbog ovakvog stanja u regionalnoj privredi Regionalna komora Subotica najavila je da će nadležnim državnim organima predložiti set antikriznih mera, koje će se zasnivati pre svega na smanjenju nameta privredi, ali i smanjenju potrošnje, koji su velikim delom i prouzrokovali ovako loše rezultate u privredi.

No, i pored ovako očitih slabih rezultata, privreda severne Bačke i Potisja je u istom periodu realizovala robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od 700 miliona dolara, pri čemu izvoz čini 90 odsto uvoza, odnosno trgovinski deficit je 10 odsto. Preduzeća ovog regiona svoje proizvode plasirala su u 57 zemalja. Uvoz je, pak, bio u tom pogledu mnogo raznovrsniji, te je roba kupovana u čak 103 zemlje sveta. I ovog puta najvažniji partner, kako u uvozu tako i u izvozu bila je Nemačka, a na izvoznoj strani najzastupljeniji su bili električne mašine i oprema, vozila i delovi za vozila, odeća i obuća. U uvozu su preovlađivali bakar, aluminijum, kalaj i proizvodi od ovih metala, kao i mineralna đubriva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik